Waarom je zou doneren aan Barcode For Life…?

Een toekomstig moeder-dochter gesprek…

“Mam, wat is kanker eigenlijk?”

“Ehh, waarom vraag je dat?”

“Nou, ik kreeg van de juffrouw op mijn kop toen ik Maartje
een kankerkind noemde toen ze heel gemeen deed tegen me.
Maar dat is toch gewoon een scheldwoord?”

“Ja, maar wel een heel naar scheldwoord.
Kanker was vroeger een ziekte waar je meestal dood aan ging.
Mensen waren er zo bang voor
dat ze ’t niet eens durfden te zeggen, dan zeiden ze ‘K’.
Toevallig weet ik van haar moeder dat Maartje ’t ook heeft,
maar nu zijn er medicijnen die wel helpen.
Af en toe heeft ze er nog last van, maar dat gaat over.
Alleen noemen we het geen kanker meer. Dat was zo’n rot-woord.”

“Oh, dat wist ik niet… Nou, dan zal ik ’t niet meer zeggen. Maar ze deed wel héél lullig tegen me!”

De toekomst is begonnen: de eerste DNA-bank.
Voor het eerst wordt er in een laboratorium in het Science Park in Amsterdam DNA van duizenden kankerpatiënten verzameld. Op grote schaal werken ziekenhuizen, onderzoekers en patiënten samen om behandelingen op maat te ontwikkelen.

Want er bestaat niet zoiets als longkanker of leverkanker.
Nee, je hebt dezelfde kanker aan je longen, aan je lever of aan een ander orgaan. Een specifieke afwijking die ontstaat in jouw DNA. Vandaar dat twee patiënten met dezelfde soort kanker totaal anders kunnen reageren op dezelfde behandeling. Ze hebben verschillende kwaadaardige DNA-mutaties.

De eerste stappen naar behandelingen op maat.
Een DNA-bank heeft enorm veel data nodig om patronen te ontdekken die bruikbaar zijn om medicijnen op maat te ontwikkelen. Maar met voldoende DNA-banken in de toekomst, kan het DNA van een patiënt worden ingevoerd en vergeleken met andere. En met voldoende onderzoek kunnen er op steeds meer DNA-afwijkingen specifieke medicijnen ontwikkeld worden. Zodat een patiënt de behandeling kan krijgen die het meeste kans biedt op succes en met de minste bijwerkingen.

Zoals Clemens Cornielje die in mei 2012 te horen kreeg:

“Wij kunnen niets meer voor u doen…”

Begin 2010 werd bij hem longkanker type 3a-3b vastgesteld in het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem. Daar werd zijn tumor behandeld met enkele chemokuren en later volgden bestralingen in het VUmc in Amsterdam. Op 1 juni 2010 werd tijdens een langdurige operatie zijn rechterlong verwijderd. Langzamerhand verslechterde zijn toestand en in mei 2012 moest het AVL hem meedelen: “Wij kunnen niets meer voor u doen.” Wel werd hem gevraagd of hij wilde meewerken aan een wetenschappelijk onderzoek, waarin hij toestemde. In het AVL werden bij hem bloed en biopten van de tumor afgenomen.
Clemens zei het ziekenhuisleven vaarwel en ging zich wijden aan een aantal reünies om afscheid te nemen van alle mensen die hem dierbaar waren…

…tot hij op 10 augustus 2012 een belletje kreeg van het AVL:

“Hallo… ehhh… de heer Cornielje, leeft die nog..?”

In het telefoongesprek dat volgde, kreeg Clemens uitleg over zijn uitzaaiingen. Want wat hij niet wist, was dat zijn DNA en biopten langs de data in de DNA-bank waren gehaald. En er was niet alleen een match opgedoken, er was ook al een (experimenteel) medicijn ontwikkeld voor zijn specifieke DNA-mutatie.

Na 3 weken medicatie bleek zijn tumor met 50% geslonken en 3 weken daarna met nog eens 30%. Clemens kon weer aan het werk met als enige bijkomstigheid dat hij maandelijks even langs het AVL moest voor controle. En toen er negen maanden later opnieuw uitzaaiingen werden geconstateerd, was er een nieuw experimenteel medicijn beschikbaar. Dat gebruikt hij nu al drie jaar waarbij zijn ziektebeeld tot op heden stabiel blijft.

Meer informatie over DNA onderzoek

Hartwig Medical Foundation – http://www.hartwigmedicalfoundation.nl
Center for Personalised Cancer Treatment – http://www.cpct.nl

U kunt helpen!
Bent u geïnteresseerd in Barcode for Life en het sponsoren van de rally? Wij nemen graag met u door wat de mogelijkheden zijn. Dit kan via ons centrale mailadres: secretariaat@carchallengeforlife.nl
U bent natuurlijk ook van harte welkom een directe donatie te doen aan de Barcode Car Challenge for Life rally.
Dit kan via IBAN: NL77 INGB 000 637 6384